Η ΕταιρίαΕμπειρία και παράδοση από το 1933

Η εταιρία DICTAMUS ΜΑΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ, ιδρύθηκε το 1933 στο Ηράκλειο Κρήτης, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αποξηραμένων κρητικών αρωματικών φυτών και τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Ο ιδρυτής της Εμμανουήλ Ι. Μάνος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, τον τόπο που τα βότανα και τα αρωματικά φυτά βρίσκονται σε αφθονία, κάποια είναι ενδημικά και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά είναι σίγουρα μοναδικά.

Από μικρός λάτρευε το εμπόριο και σε νεαρή ακόμη ηλικία διεκπεραίωνε εμπορικές πράξεις για φίλους του, παραγωγούς σταφίδας και οπωροκηπευτικών. Όταν αποφάσισε να κάνει την δική του επιχείρηση, διάλεξε να ασχοληθεί με το αντικείμενο που τον γοήτευε περισσότερο, τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα. Έτσι έφτιαξε στο Γάζι Ηρακλείου το εργοστάσιό του και λειτούργησε το γραφείο του στον Πειραιά, για να έχει άμεση πρόσβαση στο «λιμάνι».

Ο πόλεμος και οι κοινωνικές αναταραχές, δεν ευνοούσαν τους εμπόρους-εξαγωγείς εκείνης της εποχής. Αυτός όμως επεδίωκε και εκτελούσε εμπορικές συναλλαγές και φορτώσεις με πελάτες από οικονομικά εύρωστες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ιταλία. Με πολλά οικονομικά προβλήματα, με θυσίες αλλά και υπερπροσπάθεια, κατάφερε να διατηρεί την επιχείρηση και τα προϊόντα της εντός των διεθνών αγορών.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’70, η εταιρία είχε αποκτήσει την σταθερότητα που χρειαζόταν για να ξεκινήσει την δυναμική της ανοδική πορεία.

Με σταθερά, σίγουρα και καμιά φορά ίσως τολμηρά βήματα, η εταιρία εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις της ακολουθώντας βιομηχανικά πρότυπα παραγωγής και αύξησε τις εξαγωγές της σε περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα όμως διατήρησε το εισαγωγικό εμπόριο μπαχαρικών και επεκτάθηκε στις εισαγωγές τσαγιού για να εξυπηρετεί την εγχώρια αγορά.

Σήμερα διατηρεί το παλιό εργοστάσιο στο Γάζι- που περνώντας από το δρόμο του μαγεύεσαι από την μυρωδιά της φασκομηλιάς και της ρίγανης και λόγω αυτού όλη η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται «ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ».

Με βασική δραστηριότητα την επεξεργασία βοτανικών συστατικών και την παραγωγή βοτανικών αφεψημάτων, η σύγχρονη Dictamus / Manos & Sia OE μετέφερε την έδρα και τις εγκαταστάσεις της εντός του βιοτεχνικού πάρκου Φοινικιάς στο Ηράκλειο, ακολουθώντας τα σύγχρονα πρότυπα της ασφαλούς αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων σχετικών με τα τρόφιμα. Η εταιρία εφαρμόζει πλέον με ασφάλεια ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας και απευθύνεται σε ολοένα και περισσότερες κατηγορίες πελατών, με διαφορετικές εφαρμογές των μπαχαρικών και των αρωματικών φυτών.

Με ανανεωμένη, έμπειρη διοίκηση και εξειδικευμένο προσωπικό, πραγματοποιήσαμε επενδύσεις υψηλού κόστους που έχουν βασικό άξονα την διάθεση στην εγχώρια και διεθνή αγορά, προϊόντων κορυφαίας και σταθερής ποιότητας για να ανταποκρίνονται ακόμη και στις πιο απαιτητικές ανάγκες των πελατών και των καταναλωτών.