The Best sellers

Ο δικός μας παράδεισος…η Κρήτη… ένας τόπος γεμάτος μυρωδιές και χρώματα…ένα νησί γεμάτο αρώματα…
Δίκταμο…φασκομηλιά…ρίγανη…μαλοτήρα και αλαδανιά…αυτός είναι ο τόπος μας.

Φασκόμηλο (Salvia Triloba)

Φασκόμηλο (Salvia Triloba)

Το κρητικό φασκόμηλο διαφέρει ποιοτικά από τα άλλα αυτοφυή και καλλιεργήσιμα ελληνικά είδη, λόγω του μικροκλίματος της Κρήτης. Η ισορροπημένη πικρή γεύση και το άρωμα των σγουρών γκριζοπράσινων φύλλων της κρητικής φασκομηλιάς κάνουν αυτό το είδος μοναδικό και πολύ δημοφιλές στις αγορές βοτάνων και καρυκευμάτων όλου του κόσμου. Η παραγωγική του διαδικασία αποτελείται από το διαχωρισμό των αποξηραμένων κλαδιών από τα φύλλα και τη μηχανική διαλογή όπου τα φύλλα κοσκινίζονται και καθαρίζονται προσεκτικά ώστε να παραχθεί αυτό το μοναδικό προϊόν, απαλλαγμένο από ξένες ύλες και σκόνη. Συσκευάζεται σε χαρτοκιβώτια ή σακιά, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες κάθε πελάτη.

Δίκταμο (Origanum Dictamnus)

Δίκταμο (Origanum Dictamnus)

Το δίκταμο είναι ενδημικό στην Κρήτη και φυτρώνει μόνο του άγρια στις βραχώδης πλαγιές των βουνών, σε γκρεμούς και φαράγγια. Καλλιεργείται σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης όπου το μικροκλίμα και η ποιότητα του εδάφους του επιτρέπουν να ευδοκιμήσει. Η συγκομιδή του γίνεται κατά την διάρκεια της ανθοφορίας από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και η ξήρανση του γίνεται με φυσικό τρόπο. Η επεξεργασία του περιλαμβάνει τη μηχανική διαλογή και το κοσκίνισμα για να απαλλαχθεί από το χώμα και τις ξένες ύλες που φέρουν τα χνουδωτά του γκρίζα φύλλα. Το δίκταμο έχει πικάντικη και ελαφρώς πικρή γεύση με έντονο αψύ άρωμα.

Κίστος (Cistus creticus)

Κίστος (Cistus creticus)

Ο κρητικός Κίστος (Αλαδανιά) είναι το αρωματικό θαμνώδες φαρμακευτικό φυτό με τα ροζ άνθη και τα τριχωτά φύλλα που ευδοκιμεί στην Κρήτη και μας δίνει δύο προϊόντα: α)Τα αποξηραμένα φύλλα που χρησιμοποιούνται σαν βοτανικό αφέψημα(τσάι) ή έγχυμα και β)Την κομμεορητίνη των φύλλων του η οποία ονομάζεται λάδανο και χρησιμοποιείται σαν θυμίαμα αλλά και σαν α΄ύλη για την παραγωγή καλλυντικών και αρωμάτων. Στην εταιρία Dictamus® διαθέτουμε κάθε χρόνο μόνον νέας εσοδείας φύλλα και τριμμένα φύλλα κρητικού Κίστου (Cistus creticus), εξαιρετικής καθαρότητας και άριστων μικροβιολογικών χαρακτηριστικών, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βαρέων μετάλλων .

Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Το Ελληνικό δενδρολίβανο διαμορφώνει τα βασικά γευστικά χαρακτηριστικά του από το μεσογειακό κλίμα. Έχει ήπιο δροσερό άρωμα και έντονη χαρακτηριστική γεύση με νότες θαλασσινού αλμυρού νερού. Η επίγευση είναι κι αυτή έντονη, ίσως λίγο πικρή. Στην Κρήτη το δενδρολίβανο συλλέγεται(κλαδεύεται) τμηματικά μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, μετά την ανθοφορία, αφού τα φύλλα ωριμάσουν και μείνουν αρκετές ημέρες χωρίς νερό. Τα κλαδιά αποξηραίνονται ανάποδα για περίπου 10ημέρες, αφού τοποθετηθούν σε παραδοσιακούς αυτοσχέδιους κρεμαστούς οψιγιάδες που αερίζονται από όλες τις πλευρές για να εκμεταλλεύονται όλες τις κατευθύνσεις του καλοκαιρινού αέρα.

Τσάι Βουνού – Μαλοτήρα (Sideritis sp)

Τσάι Βουνού – Μαλοτήρα (Sideritis sp)

Το ελληνικό τσάι του βουνού είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό αφέψημα που για πολλά χρόνια συνοδεύει την παραδοσιακή ελληνική διατροφή. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, δεν περιέχει καφεϊνη και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες. Στην εταιρία Dictamus® διαθέτουμε διάφορες ποικιλίες από αυτό το εύγεστο και αρωματικό βότανο που όλες αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο και ελέγχονται αυστηρά για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά . - Ελληνικό τσάι του βουνού από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας - Sideritis Raeseri - Ελληνικό Τσάι Βουνού Ολύμπου - βιολογικής καλλιέργειας - Sideritis Scardica - Ελληνικό τσάι του βουνού από την Κρήτη - βιολογικής καλλιέργειας Sideritis syriaca

Ρίγανη (Origanum onites)

Ρίγανη (Origanum onites)

Αυτήν την κρητική Ρίγανη(Origanum onites) έχουν αναδείξει οι πελάτες μας ως το "Best Seller" της εταιρίας Dictamus τις τελευταίες δεκαετίες. Η συγκομιδή είναι μία και γίνεται όταν τα φυτά έχουν "μεστώσει" αρκετά και έχουν "σβήσει" τα άνθη. Στη συνέχεια αποξηραίνεται με φυσικό αερισμό υπό σκιά, και "μπαλιάζεται" για να αποθηκευτεί μέχρι την άλεση . Το χρώμα της είναι πράσινο, το άρωμά της είναι αψύ και η γεύση της είναι ελαφρώς πικρή και πικάντικη. Τόσο οι Κρητικοί όσο και οι επισκέπτες που έζησαν στο νησί για αρκετό καιρό, αναγνωρίζουν αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά και την ξεχωρίζουν εύκολα από τη ρίγανη της Ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς είναι βασικό συστατικό σε πολλά εδέσματα της κρητικής διατροφής.

Karteraki teabags (Dictamus Βοτανικά Αφεψήματα)

Karteraki teabags (Dictamus Βοτανικά Αφεψήματα)

Στην εταιρία Dictamus® παράγουμε και διαθέτουμε μια πλήρη σειρά κρητικών βοτανικών αφεψημάτων (Χαμομήλι, Δίκταμο,Κίστο, Μέντα, Λουίζα, Φασκόμηλο, Μαλοτήρα-Τσάι Βουνού), σε μοντέρνα συσκευασία εμβαπτιζόμενων φακέλων, καθώς και την σειρά ΚΑΡΤΕΡΑΚΙ® με τρία μοναδικά βοτανικά μείγματα (Παραδοσιακό, Αρωματικό, Πράσινο), βασισμένα σε παραδοσιακές κρητικές συνταγές. Για όλα τα βοτανικά αφεψήματα σε εμβαπτιζόμενο φάκελο, χρησιμοποιούμε εξαιρετικές πρώτες ύλες επιλεγμένες από εξειδικευμένους γευσιγνώστες και λάτρεις των βοτάνων.